WiFi Card will not find networks when > 2GB RAM

Discussion in 'Wireless Networks' started by Dave Harry, Sep 11, 2009.

  1. Dave Harry

    Dave Harry Guest

    I have two PCI wireless network cards from two different brands, Netgear
    WG311V2 and D-Link DWl-G520+.

    My Vista Ultimate 32-bit SP2 system has 4GB of RAM.

    Neither will detect wireless networks when the system RAM is greater than
    2GB.
    If I pull out one 2GB stick, it works fine. Put it back in, failure to see
    networks.

    I tried the Netgear on a Windows 2003 Standard 32 bit SP2 with 4GB of RAM
    and it worked ok.

    Any help?
     
    Dave Harry, Sep 11, 2009
    #1
    1. Advertisements

  2. Dave Harry

    ohaya Guest


    Hi,

    When you said "Vista Ultimate" and the "Win2K3", did you have those both
    on the same physical systems, or are you talking about two different
    physical machines?

    If the latter, then many the one with Vista has bad memory? Maybe run a
    memory test (memtest) on the 4GB RAM?

    Jim
     
    ohaya, Sep 11, 2009
    #2
    1. Advertisements

  3. Dave Harry

    ohaya Guest


    Hi,

    There is one "kind of" exception to that. Some of the "higher" versions
    of 32-bit Windows 2003 Server (e.g., Enterprise and DataCenter, I
    think) will recognize memory > 4GB. I run Win2K3 Enterprise on my main
    desktop for that reason.

    I think that an individual app can't use >3GB, but I use this because
    sometimes, when I am doing development, I run a bunch of virtual
    machines, and they each take up physical memory (each < 3GB), so this
    allows me to run more guests simulataneously (I currently have 6GB in my
    machine).

    Jim
     
    ohaya, Sep 11, 2009
    #3
  4. Hi
    I doubt that it has to do with Wireless.
    There are probably some problems with the computer and its accommodation of
    the memory when the OS is Not capable to recognize all the memory.
    Jack (MS, MVP-Networking).
     
    Jack [MVP-Networking], Sep 12, 2009
    #4
  5. Dave Harry

    Pavel A. Guest

    Does the wireless driver start at all with > 2 GB? ( do you see it in
    device manager?)
    Any relevant messages in the event log with > 2 GB?

    --pa
     
    Pavel A., Sep 13, 2009
    #5
  6. Dave Harry

    Dave Harry Guest

    The *full* 4GB of RAM is visible to the Vista 32 system and the 2003
    Standard Edition which uses PAE.

    Device manager reports "The device is working properly", supposedly. Only it
    cannot detect any networks.

    I think it's a driver fault with Vista and Windows 7. When I use 2003 on the
    same hardware it's ok to 4GB.

    Technically there is only an XP driver supplied, but it works also perfectly
    on Vista =< 2GB, which is infuriating.
    2G is fine. If I put even 2.5GB of RAM, no good. There must be a way to fool
    it to thinking the system has less.
     
    Dave Harry, Sep 28, 2009
    #6
  7. Dave Harry

    Pavel A. Guest

    Agree, this looks like a driver fault.
    However, it still is a question, is the culprit the WinXP driver, or the
    Win7/Vista
    component that adapts the XP wireless drivers to NT6 "native wi-fi" mode.
    Unless both D-Link and Netgear cards are really made by same OEM,
    this would mean a problem on Microsoft side.
    Yes, there is a bootloader option that hides specified amount of RAM from
    Windows
    ( it may be still visible to the BIOS...)

    Regards,
    --pa
     
    Pavel A., Oct 2, 2009
    #7
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.