Vista/XP home network

Discussion in 'Home Networking' started by Geoff Bayes, Sep 16, 2008.

  1. Geoff Bayes

    Geoff Bayes Guest

    1) Home-built standalone desktop PC running Vista Home Premium and
    Zone Alarm, accessing the net through a wired router (Netgear DG834).
    2) Asus Eee 901 running XP Pro and Zone Alarm.

    I bought the 901 recently, stripped Xandros off and installed XP. It
    runs fine. The network wizard has been run on each machine and each
    machine's IP address put into the Trusted Zone in the other machine's
    Zone Alarm settings. The appropriate folders have been shared with
    "everyone" on each machine. The machines have different names and are
    on the same workgroup.
    On the Vista machine the laptop's name appears in Windows Explorer's
    Network tree, if I click on it a warning appears on the laptop that
    ZoneAlarm has blocked Internet access NetBios session from the desktop
    IP address and quotes port number and flags. I have checked that the
    address shown is that entered in the Trusted Zone.
    On the XP machine the workgroup name appears in the Microsoft Windows
    Network tree but the machine reports that it is not accessible. There
    is no sign from the desktop machine that access has been attempted.

    As you've probably gathered I have no experience with networks and no
    idea what I'm doing here. I have googled around, read everything I can
    find, set everything mentioned but it feels as if there are several
    things I'm missing.

    Anyone got time to help me?

    Geoff
     
    Geoff Bayes, Sep 16, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. Geoff Bayes

    Geoff Bayes Guest

    Following up my own post.
    I did all the above network setup this morning and, as reported, it
    didn't work. So, after three hours of checking and rechecking I banged
    off the request for help above, made some tea and thought about it.
    Then I checked it all again and, when it still didn't work, shut both
    machines down because I had to go out. But they didn't shut down. Both
    halted with dialogue boxes from Zone Alarm asking, essentially, did I
    want to save the changes I had made? After standing there for a moment
    with my mouth open I said yes and then I did really have to go out.
    I've just come back in and booted the machines up. You've probably
    guessed that the network is fine, both machines see each other, files
    are available, everything works.

    I've used Zone Alarm for years on standalone machines, giving
    applications permission to access the net, denying others permission
    and and always the changes were acted on immediately, never have I had
    to "save" any before they became effective.

    My deepest apologies to Mortimer and LR, and indeed to anyone to took
    the time to read the post.

    Geoff
     
    Geoff Bayes, Sep 16, 2008
    #2
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.