Netgear Router (WGR614v5) and Network Time Protocol (NTP) Service

Discussion in 'Network Routers' started by thricipio, Jul 28, 2008.

  1. thricipio

    thricipio Guest

    I'm using an older Netgear router and I'm trying to get it to register
    the correct current time and date.

    The documentation states the following:
    "The WGR614 v5 router uses the Network Time Protocol (NTP) to obtain
    the current time and date
    from one of several Network Time Servers on the Internet."

    And in the troubleshooting section, it states:
    "Date shown is January 1, 2000. Cause: The router has not yet
    successfully reached a Network Time Server. Check that your Internet
    access settings are configured correctly. If you have just completed
    configuring the router, wait at least five minutes and check the date
    and time again."

    Well, in my case, it's "2003" (not "2000"). I have NOT just completed
    configuring the router, so it's not a matter of waiting the five
    minutes. So, it must be that I need to "Check that [my] Internet
    access settings are configured correctly." I'm just not sure which
    settings to look at... and if found, what it should be.

    Any help will be greatly appreciated. Thanks ahead of time.
    —Thri
     
    thricipio, Jul 28, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. Someone reported the same issue here
    http://forum1.netgear.com/showthread.php?p=130841 , except that it was a v7
    model.

    Sounds like the NTP server whose address is hardcoded in the firmware is
    misbehaving. Really sloppy design I have to say.
     
    Johnnie Leung, Jul 29, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. thricipio

    thricipio Guest

    JL-

    Thanks very much for the reply and the link. At least now, I don't
    feel like I'm beating my ahead against the wall. I might try doing the
    reset and hope for the best (while expecting the worst?).

    Later...
    --Thri
     
    thricipio, Jul 29, 2008
    #3
  4. thricipio

    thricipio Guest

    My router is once again showing the correct date & time. From looking
    at some of the NETGEAR forums, I believe (at least for my model of
    router) this was a problem that had to be fixed on NETGEAR's side of
    the house... since the NTP address is hardwired into the WGR614 v5
    router.
     
    thricipio, Jul 31, 2008
    #4
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.